Ervaringen

Nieuwjaarswandeling wandelclub

Jaarlijks is er een nieuwjaarwandeling met een lunch. Dit keer  een lunch bij de Schaapskooi in Schijndel.  Deelnemers van zowel de maandag als de dinsdaggroep zijn dan aanwezig.. De wandeling was uitgezet door een deel van het gebied Wijboschbroek. http://www.wijboschbroek.nl/Home.html en ging over verharde wegen, maar goed ook in de winter in dit gebied. De onverharde wandelpaden zijn moeilijk te begaan. De stand van het grondwater staat steeds hoger. Het is een typisch Nederlands bos, veel aangeplante bomen maar wel met genoeg variatie.
Na een wandeling komen we in de versierde ruimte van de Hooiberg een ruimte van De Schaapskooi. Natuurlijk genoeg tijd om elkaar een goed nieuwjaar te wensen, informatie uit te wisselen, nog wel wat “sterke” verhalen te vertellen of wat ervaringen over de Kerstdagen uit te wisselen. 
Kortom een goede gezellige wandelstart van het nieuwe jaar.

Wandelroute naar vestingstadje Heusden

Terug in de tijd….
Het landschap bestaat uit weideland waar  paarden grazen. We wandelen vandaag vanaf een parkeerplaats in Herpt naar Heusden. In de verte is de wal van de vesting Heusen te zien.
Om de vesting ligt een gracht, een aalscholver vliegt op uit het water. Na de gracht begint de vestingwal, niet uit stenen opgebouwd maar van aarde. Op de wal van ongeveer vier meter hoog groeit gras. Ook al is het midden december, het gras is nog groen. Het lijkt wel of het pas is gemaaid.
Naar boven het trapje op. De wandeling over de wal kan beginnen.  Die ligt in een stervorm rond Heusden. Dit stadje lijkt nog volledig in tact en de sfeer is er één uit de vorige eeuw. We kunnen de bebouwing goed volgen. De kerktorens steken er boven uit.
Vestingwal
De wandeling over de vestingwal eindigt bij de haveningang. Robuuste hoge muren komen hier omhoog uit de Maas. Eén stellingmolen staat hier aan iedere kant van de haveningang met een ophaalbrug ertussen. Over originele kinderkopjes lopen we naar ons koffieadres. De oude gevels, sommige nog als trapgevel steken prachtig af tegen de blauwe lucht.

Het adres is bakkerij/lunchroom Bakkerijdeeg aan de Botermarkt. Het is alsof je een museumcafé binnengaat, kort geleden gerestaureerd en ingericht door Anton Pieck. De inrichting is zorgvuldig gekozen: een uitstraling van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.
Je kunt je hier goed voorstellen hoe een bakkerij er vroeger uit  heeft gezien met diverse broden en koeken in de winkel en een gezellig cafe. 
Verlaten werf
Na de koffie wandelen we richting Maas. Over de Maasdijk richting het Herpse veer passeer je de verlaten werf van Heusen. Ooit zijn hier binnenvaartschepen te water gelaten. Nu is het een opslagterrein van stevige grote stalen buizen.
Het veer doemt al op. Misschien wel een van de laatste gratis oversteken over de Maas.