• nieuwjaar
  • wandelgroep Bos
  • groepsfoto
  • pictogram
  • Dommel
  • Ven Oisterwijk

Het landschap bestaat uit weideland waar  paarden grazen. We wandelen vandaag vanaf een parkeerplaats in Herpt naar Heusden. In de verte is de wal van de vesting Heusen te zien. 

HeusdendijkOm de vesting ligt een gracht, een aalscholver vliegt op uit het water. Na de gracht begint de vestingwal, niet uit stenen opgebouwd maar van aarde. Op de wal van ongeveer vier meter hoog groeit gras. Ook al is het midden december, het gras is nog groen. Het lijkt wel of het pas is gemaaid.

Naar boven het trapje op. De wandeling over de wal kan beginnen.  Die ligt in een stervorm rond Heusden. Dit stadje lijkt nog volledig in tact en de sfeer is er één uit de vorige eeuw. We kunnen de bebouwing goed volgen. De kerktorens steken er boven uit.

VestingwalHeusdenLeo

De wandeling over de vestingwal eindigt bij de haveningang. Robuuste hoge muren komen hier omhoog uit de Maas. Eén stellingmolen staat hier aan iedere kant van de haveningang met een ophaalbrug ertussen. Over originele kinderkopjes lopen we naar ons koffieadres. De oude gevels, sommige nog als trapgevel steken prachtig af tegen de blauwe lucht.

Het adres is bakkerij/lunchroom Bakkerijdeeg aan de Botermarkt. Het is alsof je een museumcafé binnengaat, kort geleden gerestaureerd en ingericht door Anton Pieck. De inrichting is zorgvuldig gekozen: een uitstraling van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

Je kunt je hier goed voorstellen hoe een bakkerij er vroeger uit  heeft gezien met diverse broden en koeken in de winkel en een gezellig cafe. Het voorleesboek Jip en Janneke ligt op tafel. Leo kan het niet laten en begint er spontaan uit voor te lezen.

Verlaten werf

Na de koffie wandelen we richting Maas. Over de Maasdijk richting het Herpse veer passeer je de verlaten werf van Heusen. Ooit zijn hier binnenvaartschepen te water gelaten. Nu is het een opslagterrein van stevige grote stalen buizen.

Het veer doemt al op. Misschien wel een van de laatste gratis oversteken over de Maas. Het veer is gratis als gevolg van honderd jaar geleden gemaakt afspraken met omwonenden. Bij het graven van de Bergsche Maas is vastgelegd dat het veer gratis blijft. Rijkswaterstaat respecteert deze afspraken nog steeds.

In 2013 heeft Rijkswaterstaat gemeld dat zij van mening is dat een “gratis veer niet meer van deze tijd is” . Na bezwaren van omwonenden met de melding dat Rijkswaterstaat zelf niet meer van deze tijd is, is het veer gratis gebleven.

Langs de groene weilanden wandelen we weer naar de parkeerplaats. Zelfs nu begin december staan er nog enkele koeien overdag buiten. De koeien kunnen soms zelf kiezen waar zij zijn in de stal of in de wei. En dat is op deze dag natuurlijk buiten. Het is een fijne wandeling geweest. We hebben er van genoten.HeusdenBernseveer

Voor het tweede jaar was er een Nieuwjaarswandeling met een lunch bij de Schaapskooi in Schijndel. Van de Maandaggroep en Dinsdaggroep samen ca 45 deelnemers. De wandeling was uitgezet door een deel van het gebied Wijboschbroek. http://www.wijboschbroek.nl/Home.html en ging over verharde wegen, maar goed ook in de winter in dit gebied. De onverharde wandelpaden zijn moeilijk te begaan. De stand van het grondwater staat steeds hoger. Het is een typisch Nederlands bos, veel aangeplante bomen maar wel met genoeg variatie.

Na een droge wandeling komen we in de versierde ruimte van de Hooiberg een ruimte van De Schaapskooi. Natuurlijk genoeg tijd om elkaar een goed 2016 te wensen, informatie uit te wisselen, nog wel wat “sterke” verhalen te vertellen of wat ervaringen over de Kerstdagen uit te wisselen. 

Gebruikelijk worden  de wandelaars die de meeste van de 52 wandelingen hebben meegelopen in het zonnetje gezet, Piet van Dongen  en Jos van de Leest  ontvingen een waardebon.

Kortom een goede wandelstart van het nieuwe jaar, de planning van het eerste half jaar staat alweer op de website.

 

05012016etentafel05012016groepwandelaars

 

 

 

 

 

 

 

05012016wandelenbosnieuwjaar

5012016Etennieuwjaar